Teruggave inkomstenbelasting 2022

Op 14 september 2023 organiseert het Cliënten Beraad Almere weer een Beraadsgroep. Die Beraadsgroep staat in het teken van de aangifte inkomstenbelasting. John van der Pauw zal uit de doeken doen waarom gepensioneerden met een bescheiden aanvullend pensioen en anderen inkomstenbelasting terug kunnen krijgen.

Na de pauze is er ruimte voor om signalen over de problemen van Almeerders die rond moeten komen met een laag inkomen. De Beraadsgroep start om 13.30 uur in buurtcentrum ’t Kardoes in de Staatsliedenbuurt.

Verdwenen aftrekposten voor particulieren

Meer dan twintig jaar geleden konden gepensioneerde en arbeidsongeschikte Nederlanders vaak in aanmerking te komen voor een teruggave inkomstenbelasting. Dat is vandaag de dag niet meer zo eenvoudig. De wetgever heeft behoorlijk geschrapt in de aftrekposten voor particulieren. Eerder was de aftrek van consumptieve rente al verdwenen uit de aangifte inkomstenbelasting.  

Toch teruggave

Een laag inkomen en te veel ingehouden loonheffing kunnen nog steeds zorgen voor een teruggave van inkomstenbelasting. Datzelfde is aan de orde met terugbetaald loon of uitkering uit een vorig jaar. Terugbetaald inkomen wordt ook wel negatief loon genoemd. Hypotheekrente kan voor eigenaren van woningen nog steeds een aftrekpost opleveren.

Te veel ingehouden loonheffing

De bestaande aftrekposten kunnen er voor zorgen dat de burger minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Met aftrekposten houden werkgevers en uitkeringsinstanties geen rekening. Door aangifte te doen voor de inkomstenbelasting kan de burger aan de Belastingdienst vragen om te veel afgedragen belasting terug te geven.

Inkomensafhankelijke regelingen

Fiscale aftrekposten zorgen niet alleen voor een teruggave van inkomstenbelasting. Bij inkomens boven het minimum heeft dat lagere inkomen ook effect op de hoogte van toeslagen.
John van der Pauw zal tijdens de Beraadsgroep meer over de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren vertellen. Op vragen van de deelnemers zal hij zoveel mogelijk antwoord geven.

Welkom

Almeerders met een laag inkomen zijn tijdens de Beraadsgroep van 14 september 2023 van harte welkom. De bijeenkomst begint om 13.30 uur in buurtcentrum ‘t Kardoes. ’t Kardoes is te vinden aan de J.G. Suurhoffstraat 45 in de Staatsliedenbuurt van Almere Stad.
Het CBA zorgt voor een kop koffie of thee en vergoedt elke deelnemer vier euro voor gemaakte onkosten.

Signalen

Na het informatieve deel van de Beraadsgroep is er ruimte voor signalen over het minimale bestaan in Almere. Deelnemers kunnen ontwikkelingen melden die Almeerders met een laag inkomen raken delen. Daarvoor is het rondje ‘klachten, wensen en verlangens’. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om zijn of haar vragen te stellen. Signalen van structurele problemen pakt het CBA op.
Individuele hulpvragen kan het CBA niet in behandeling nemen. Daarvoor moet het CBA verwijzen naar de Almeerse hulpverleners.