Energiearmoede en 2023

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Beraadsgroep

Beraadsgroep 9 februari 2023 vanaf 13.30 uur in ‘t Kardoes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De prijs van energie is in 2022 als een razende gestegen. Met energietoeslagen en een prijsplafond probeert de overheid energie betaalbaar te houden. Hoe pakt dat voor de kleinverbruiker uit in 2023? Tijdens de Beraadsgroep van 9 februari 2023 zal John van der Pauw de deelnemers daarover informeren.
Na de pauze inventariseert het Cliënten Beraad Almere signalen over structurele problemen in Almere. Dan is er ruimte voor klachten, wensen en verlangens.

Energie

Nederland schakelt langzaam over op duurzame energie. Ondertussen hebben de energiemaatschappijen de kosten van gas, elektra en warmte verhoogd. Den Haag probeert met energietoeslagen en een prijsplafond de prijsstijgingen te beteugelen. Zo min mogelijk energie gebruiken is goed voor de portemonnee. Het CBA vraagt aan alle deelnemers om het bedrag van de voorschotten uit 2021 en 2023 meenemen.

Energietoeslag

In 2022 heeft de gemeente Almere huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het minimum op hun verzoek een energietoeslag van € 1.300 betaald. Niet iedere gemeente doet het zelfde met de energietoeslag. Gemeenten kiezen soms voor een grotere doelgroep groter of een hogere toeslag. Wie maandelijks € 30 netto meer had dan de 120 procent van het minimum viel in 2022 in een armoedeval van € 940. John van der Pauw zal een overzicht presenteren van de verschillen tussen gemeenten.

Prijsplafond

De overheid heeft een prijsplafond ingesteld voor gas, elektriciteit en stadswarmte. Voor 1.200 kubieke meter gas betaalt de burger maximaal € 1,45 per kuub. Voor 2.900 kilowattuur betaalt de kleinverbruiker niet meer dan € 0,40 per kilowattuur. En voor stadswarmte is de maximale prijs € 47,38 per gigajoule voor de eerste 37 gigajoule. Uitrekenen van de prijs is niet eenvoudig. Achter die maxima per jaar schuilen nog weer berekeningen per dag. Ook daar krijgen de deelnemers informatie over.

Signalen uit Almere

Na het informatieve deel van de Beraadsgroep is er ruimte voor het ophalen van signalen uit de Almeerse samenleving over het leven met een minimum inkomen: de actualiteit van het minimale bestaan. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om te wijzen op een ontwikkeling of een vraag te stellen.

Belangrijke opmerkingen van deelnemers aan de Beraadsgroep worden in het Cliënten Beraad Almere besproken. Het CBA kijkt dan of er actie nodig is. Individuele hulpvragen kan het CBA niet in behandeling nemen. Daarvoor wijst het CBA op de Almeerse hulpverleners.

Koffie en thee

De Beraadsgroep begint op donderdag 9 februari 2023 om 13.30 uur. De deelnemers zijn welkom in buurthuis ‘t Kardoes. Dat buurthuis staat in de Staatsliedenbuurt van Almere Stad aan de J.G. Suurhoffstraat 45 (1314 NR). Het CBA vergoedt elke deelnemer vier euro voor gemaakte onkosten en zorgt voor een kop koffie of thee.