Minimumloon omhoog, uitkeringen ook maar pas op

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Schulden / Wonen

Vanmiddag zag ik de specificatie van mijn Wajong voor januari 2023. Ik was blij verrast, het was namelijk moeilijk om een beeld te krijgen van de hoogte van de netto Wajong vanaf deze maand. Mijn Wajong gaat met € 105,01 netto omhoog. Berekend als ik ben heb ik meteen naar de gevolgen gekeken.

Belastingdienst Toeslagen

Zelf gebruik ik de huurtoeslag als spaarpotje. Op deze manier krijg ik een aantal weken na het ontvangen van mijn Jaaropgaaf een leuk extraatje. Bijkomend voordeel is dat ik niet hoef terug te betalen wanneer ik per-ongeluk toch wat extra inkomsten heb. Let wel op, de Belastingdienst afdeling toeslagen berekend de toeslagen, waaronder huur- en zorgtoeslag, met de huidige kosten maar het inkomen van 2 jaar geleden. Je huurtoeslag 2023 wordt dus berekend na aanleiding van inkomen van 2021. Dit jaar stijgt het minimumloon “lekker veel”, dus ook een uitkering of AOW.

Inflatie

Het minimumloon stijgt per zondag 1 januari dit jaar met maar liefst 10 %. Wel zijn de kosten in sommige gevallen meer gestegen. Je inkomen stijgt dus, helaas heeft de belastingdienst deze flinke stijging niet altijd meegenomen in de berekening van de toeslagen.

Lekker toch, Extra geld?

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je het fijn vindt om dit jaar lekker een paar euro per maand extra te besteden te hebben dan waar je recht op hebt. Helaas kent de belastingdienst ook deze fout, wel pas volgend jaar tussen juni en november. Dus zal je tegen die tijd, behoorlijke, bedragen moeten terug betalen. Als je niet uitkijkt betaal je eind 2025 over 2 jaren toeslagen terug.

Het is gelukkig niet zo dat je alles terug moet betalen. Maar ook als je bijvoorbeeld € 100 teveel hebt gekregen kan dit pijn doen. Je kan het geschatte inkomen inzien en indien nodig wijzigen via:

Je logt in met je DigiD, welke je met werkelijk niemand mag delen. Je hebt sinds een paar maanden een mobiele telefoon met werkend telefoonnummer nodig om in te kunnen loggen. Ben je, je inloggegevens kwijt of heb je geen werkend telefoonnummer ingevuld bij het aanvragen, of is je telefoonnummer is veranderd maak dan een nieuwe DigiD aan via:

Ga vooral niet Google’n naar toeslagen aanvragen, dan kom je vaak op websites die willen dat je veel geld betaald voor de aanvraag of wijziging. Bij de Overheid is dit altijd gratis

Heb je geen vervoer naar de Nieuwe Bibliotheek, dan kun je 0800 – 1508 bellen, Kost geen beltegoed of belminuten. Dit is het telefoonnummer van de DigiHulplijn van de samenwerkende Bibliotheken.

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je bruto inkomen over heel dit jaar, bel dan 14-036, dit nummer kost beltegoed of belminuten. Het wijkteam kan je hierbij helpen. Je kan ook hulp krijgen via de Raad en Daad Balie van het Leger des Heils in Muziekwijk, naast het station. Bel voor een afspraak met 036 546 4474, normale gesprekskosten van je belbundel of beltegoed.