Beraadsgroep Kamerhuur

Op donderdag 14 april 2022 organiseert het Cliënten Beraad Almere weer een Beraadsgroep in ’t Kardoes. John van der Pauw zal tekst en uitleg geven over de rechten en plichten van kamerhuurders.
Na de pauze inventariseert het Cliënten Beraad Almere signalen over het bestaan in Almere met een smalle beurs. De Beraadsgroep in ’t Kardoes aan de J.G. Suurhoffstraat 45 in de Staatsliedenwijk begint om 13:30 uur.

Woningnood
Wie een betaalbare huurwoning in Almere zoekt moet behoorlijk wat geduld hebben. Een deel van de woningzoekende zoekt zijn of haar heil bij de verhuurders van kamers. Soms verwijzen hulpverleners naar kamerverhuurbedrijven.
Almere kent veel aanbieders van kamers.

De Markt
Schaarse goederen krijgen op een vrije markt een hoge prijs. Dat geldt niet alleen voor energie. Op de markt voor het huren van kamers gelden voorschriften. De wetgever heeft regels gesteld voor de maximale huur voor kamers. Ook servicekosten zijn gereglementeerd. De Huurcommissie speelt bij het handhaven van de maximale huurprijzen een belangrijke rol.

Te veel is teveel
Zo hoort een kamer van 20 vierkante meter met centrale verwarming, twee toiletten, twee wastafels, een douche/bad, een gemeenschappelijke keuken, een fietsenberging en een kleine tuin maximaal € 304 te kosten en niet meer.

Huurcommissie
De Huurcommissie kan op verzoek van de huurder de correcte prijs vaststellen. De huurder heeft daar in beginsel een half jaar de tijd voor vanaf het sluiten van een huurovereenkomst. Wie te laat door heeft dat de prijs van de kamer exorbitant is, kan de verhuurder voorstellen om de huur te verlagen. Bij tijdelijke huurcontracten voor maximaal twee jaar gaat de termijn van zes maanden lopen na afloop van dat contrcat. Als de verhuurder niet akkoord gaat met een verlaging van de huurprijs kan de huurder naar de Huurcommissie stappen. Die kan dan alsnog de maximaal redelijke huurprijs vaststellen. John van der Pauw zal tijdens de Beraadsgroep tekst en uitleg geven over de rechten van kamerhuurders.

Welkom
Almeerders met een laag inkomen zijn tijdens de BERAADSGROEP van 14 april 2022 van harte welkom in buurthuis ‘t Kardoes. Dat buurthuis staat in de Staatsliedenbuurt aan de J.G. Suurhoffstraat. De bijeenkomst begint om 13.30 uur. Het CBA laat een kop koffie of thee schenken en betaalt deelnemers een kleine onkostenvergoeding van vier euro. In de buurt van ‘t Kardoes is betaald parkeren ingevoerd. Het eerste uur is gratis. Daarna kost parkeren € 1,00 per uur.

Signalen van problemen
De Beraadsgroep van het Cliënten Beraad Almere is een plaats waar Almeerders met een smalle beurs informatie krijgen en kunnen signaleren wat er niet goed gaat. Dat is mogelijk na de pauze. Dan is er aandacht en ruimte voor de actualiteit van het minimale bestaan. Zo vangt het CBA signalen op over het leven in Almere met een smalle beurs. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om zijn of haar signaal te verwoorden of een vraag te stellen.

Aankondigingen
Het CBA kan de aankondigingen voor de Beraadsgroep per e-mal aanbieden. Stuur een bericht dat u de aankondigingen wenst te ontvangen naar info@cba-alere.nl. Dan ontvangt u de aankondigingen in het vervolg via de email

Verslag kamerhuur