Je bekijkt nu Schuldenaren in de knel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schuldenaren in de knel

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Schulden

Afgelopen zondag heeft Pointer van KRO-NCRV op NPO Radio1 een uitzending gemaakt over schulden problematiek. De experts die aan het woord kwamen waren de Ombudsman regio Amsterdam (Ook Almere), De Amsterdamse oud-wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) en een advocaat gespecialiseerd in schulden bij ZZP’ers.

Praktijk voorbeeld 1

Een meisje, vluchteling werd als kind het land uitgezet. Kwam later terug. Omdat ze geen status had, kreeg haar gezin geen uitkering of woning. Toen het meisje ging studeren kreeg ze stufie. Hiervan betaalde ze alle vasten lasten en zoveel mogelijk schuldeisers.

Schuldhulpverlening faalde

Het meisje heeft na veel moeite contact gekregen met Schuldhulp in Amsterdam. De eerste was best oké. Maar helaas viel deze snel weg in verband met langdurige ziekte. De opvolger, die pas werd toegewezen nadat ze voor de zoveelste keer bij de Sociale Dienst om hulp vroeg maakte er een potje van.

Die heeft een betalingsregeling getroffen voor € 75 per maand. Dat kan bijna iedereen zelf, zo ook dit meisje. Hierna kreeg ze weer een andere schuldhulpverlener. Deze zag ze overal in de stad, behalve op op Kantoor.

Meeste schulden zijn Pechschulden

De ombudsman Amsterdam, en Almere, geeft aan dat veruit de meeste mensen in een hulp traject pech hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk waardoor een ZZP’er niet meer kan werken. Of ze worden opgelicht, raken een goed betaalde baan kwijt en vinden niet snel genoeg een andere baan.

Bij een schuldsanering krijgen schuldeisers gemiddeld 5 % van de schuld betaald

Ombudsman Regio Amsterdam (Ook Almere)

Het mooiste is dan natuurlijk als wij die dure vernederende trajecten niet nodig hebben. 5 jaar van alleen leefgeld leven is zwaar. Zeker als de schuldenaren kinderen hebben.

De ombudsman stelt daarom voor om alle Pechschulden door een Rechter te laten toetsen en meteen te laten vervallen. Zo gaan we van 5 jaar vernedering naar 10 minuten hoop waarna dan nieuwe blijdschap.

Goede Gieren

Oud wethouder in Amsterdam Pieter Hilhorst (PvdA) heeft een organisatie opgericht, hij kijkt samen met de schuldenaar naar wat die kan aflossen. Je kan een Stichting waarmee ze samenwerken zelfs toestemming geven om je bankafschriften te downloaden. Er wordt dan door experts en computers gekeken wat er per maand afgelost kan worden. Schuldeisers hebben dan de keuze:

5 % afgelost, of alles?

Pieter Hilhorst

Eigenlijk kun je in dit traject zeggen dat het menswaardiger is om alles afgelost te krijgen. Iedereen wint dus eigenlijk. En de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) kent aldus de Ombudsman en de Oud Wethouder alleen verliezers.